Медији против беле куге

Заступљеност тема о депопопулацији становништва Србије, нарочито националног плана борбе против беле куге у медијима је недовољна, оцењено је на Стручном скупу представника регионалних и локалних медија у Тополи.

Једнодневни скуп одржан је у Визиторској сали Туристичке организације Топола са циљем да се побољша извештавање о овој теми.

Медијски Форум подржало је Министарство кулутуре и информисања, формиран је покрет за борбу против беле куге, а било је речи и о трагичним трендовима и прогнозама депопулације становништва, о којима се у програмима локалних и регионалних медија мало говори.

Стручни скуп представника медија на тему Депопулација становништва Србије, стање и трагични трендови и прогнозе у програмима локалних и регионалних медија, организован је са циљем да се кроз размену искуства укаже медијима у Србији како да помогну својим извештавањем у национлном програму борбе против депопулације а нарочито беле куге.

Заступљеност ове тематике је најблаже речено недовољна и готово да нема истраживачких радова и медијских акција.
Изостаја одзив надлежних органа и институција или се информисање своди на само извештавање о повременим акцијама.

На овом скупу формиран је покрет за борбу против беле куге који ће бити отворен за све заинтересоване организације и појединце.

Исто тако оснива се и фестивал смотре документарних телевизијских и филмских остварења са тематиком борбе против депопулације.

Министарство културе и информисања подржава спровођење националне политике против депопулације становништва и то кроз суфинансирање пројеката који обрађују ову тему.

У свечаном делу скупа уручене су новоустановљене награде за најбоље новинарске радове са конкурса, која носи име др Марка Младеновића, стручњака и хуманисте, једног од пионира борбе против беле куге.

За медијски допринос борби против депопулације у Србији добила је Катарина Ђорђевић из Београда за текстове под насловом Пражњење Балкана, Александар Нићифоровић из Новог Пазара за телевизијску репортажу Тројке из Новог Пазара и Јелена Стојковић из Врања за репортажу Костин осмех нам враћа наду у живот.

Посебну награду за изузетан медијски допринос у борби против депопулације у Србији добио је Милан Поповић из Београда за ТВ серију Задња кућа Србија.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *