Међународни дан људских права

Грађани Крагујевца локалном омбудсману најчешће се обраћају у случајевима када имају неостварена права из радног односа, или када имају притужбе на рад судских извршиоца, изјавио је, поводом Међународног дана људских права, Михаило Игњатовић, заштитник грађана града Крагујевца.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар за Дан људских права 1950. године како би скренула пажњу на две године раније потписану Универзалну декларацију о људским правима.

Од тада, Међународни дан људских права обележава се широм света како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца.

Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима, овако гласи први члан Опште повеље о људским правима. Људска права су основна права која има свака особа, која се стичу рођењем, која су неотуђива и недељива.

У Србији, људска права су загарантована Уставом, општеприхваћеним правилима међународног права, ратификованим међународним уговорима законима.

Ипак, у Србији још увек постоје проблеми које треба решити, а који се односе на положај Рома, особа са инвалидитетом, новинара и бранитеља људских права, избеглица и интерно расељених лица.

Грађани Крагујевца сматрају да се мора више радити на заштити и унапређењу права и слобода.

Међународним даном људских права завршава се глобална кампања “16 дана активизма против насиља над женама”, јер нема говора о поштовању људских права тамо где су жене и девојчице жртве насиља.

У свету је протеклих 20 година дошло до темељног напретка у унапређењу права жена, развоју међународног права за утврђивање одговорности за кршење људских права, али и заштити и промоцији права маргинализованих друштвених група.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *