Међународни конкурс антиратне карикатуре

Установа Спомен парк „Крагујевачки октобар“ расписала је Међународни конкурс јубиларног 20. бијеналног Салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2019“.

Право учешћа на конкурсу имају карикатуристи и ликовни ствараци из целог света, који шаљу радове на антиратну и тему разумевања и солидарности међу људима и народима.

Рок за пријем радова је до 5. септембра, а жирирање ће се обавити 6. и 7. септембра.

У знак сећања на велики злочин у Крагујевцу, у коме су 1941. године, пре 78 година, немачки окупатори, у једном дану, стрељали више хиљада невиних цивила, и са жељом да светом превлада мир Спомен парк „Крагујевачки октобар“ расписао је међународни конкурс јубиларног 20. бијеналног Салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2019“.

Право учешћа на конкурсу имају карикатуристи и ликовни ствараоци из целог света који пошаљу радове на антиратну и тему разумевања и солидарности међу људима и народима и којима радови нису награђени на другим међународним конкурсима.

Председник жирија биће истакнути карикатуриста Марко де Анђелис, из Италије.

Међународни салон антиранте карикатуре имао је велику промоцију и афирмацију у многим земљама.

После проглашења победника, уручења награда и отварања у Крагујевцу, поставка Салона се представља у бројним градовима у свету.

Изложба Салона је била постављена у излагачком простору Уједињених нација у Њујорку, у згради Европске комисије у Бриселу, као и у Српском културном центру у Паризу.

Током протеклих 38 година, антиратне карикатуре и снажне антиратне поруке видело је на десетине хиљада људи у 45 градова, у више од 20 земаља, на више од 150 досадашњих поставки Салона.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *