Међународни музички фестивал ESTAM 13. и 14. децембра у Крагујевцу

Студентски културни центар Крагујевац организује 13. и 14. децембра међународни world music festival – ESTAM.

Фестивал има за циљ да представи актуелности са светске и локалне сцене, да популаризује музику и ауторе овог жанра који носи специфичности разних поднебља комбинујући их са различитим стиловима.

ESTAM је за све године успешно реализовао наступе музичких извођача из земље и региона – Naked, Oratnitza, Shira U’tfila, Јован Павловић, Марко Марковић, Дамир Имамовић Sevdah Takht, Eclectic Orchestra и наишао на позитивне реакције публике.

Препознат је међу активним члановима и познаваоцима уметничке, џез и world музичке сцене, али и као значајна манифестација на културној мапи града.

Фестивал ће ове године представити публици звезде међународне музичке сцене и великане домаћих звучних простора.

У Књажевско-српском театру 13. и 14. децембра наступиће премијерно састав из Србије SYRINX, из Аустрије FATIMA SPAR QUINTET (добитница престижних награда Austrian World Music Award и BBC World Music Award), реномирана певачица европске сцене швајцарско-албанског порекла Елина Дуни са својим триом као и војвођански композитор и инструменталиста Борис Ковач и његов NEW RITUAL ORCHESTRA.

Овогодишњи ESTAM World music festival подржао је Град Крагујевац, Аустријски културни форум, World music асоцијација Србије, Радио телевизија Крагујевац и други.
Улазнице у претпродаји 600 динара (појединачна) и 1000 динара (комплет), у продаји 800 динара (појединачна) и 1400 динара (комплет).

SYRINX

Ансамбл Syrinx је млади пројекат који чине врсни музичари из Србије – Аца Пејчић (саx, кавал, сyнтхс), Павле Попов (бас и гитара) и Том Феђа Франклин (бубњеви и перкусије). Настао је као резултат дугогодишње сарадње пре свега у оквиру студијског рада, као и наступа у најразличитијим бендовским поставама. Музика коју изводе Syrinx се не може сврстати ни у један жанр, она је променљива и неухватљива. Са јаким ослонцем на традиционалну музику нашег поднебља, као и упливима америчког џеза и „нове“ електронске музике. Њихов сет је у великој мери спој хипнотишуће електронске и балканске народне музике.

Фатима Спар Квинтет

Са својим бендом The Freedom Fries Фатима Спар наступа више од 15 година широм света у реномираним клубовима и на познатим фестивалима. Већ 2004., у години оснивања, бенд осваја престижну награду публике и жирија на такмичењу Austrian World Music Award. Следе номинације за Amadeus Austrian Music Award и BBC World Music Award за албуме Zir Zop и Trust. Fatima Spar & The Freedom Fries је први аустријски бенд који је наступао у официјалном програму WOMEX-a у Шпанији и Eurosonic-a у Холандији.
У пролеће 2015. Фатима Спар почиње сарадњу са аустријским Биг Бендом JOV са којим издаје нови ауторски албум (The Voice Within) наком чега следе серије концерата.
Након Биг Бенд авантуре, певачици се 2016. године остварио још један сан: са неколико чланова из свог бенда The Freedom Fries прави мањи и флексибилнији Working Band који изводи композиције са претходних албума у сасвим новој звучној естетици у којој хармоника и гитара преузимају водеће улоге.
Фатима Спар пише хумористичне и социјално – критичке текстове песама на енглеском, немачком и турском језику док је музички стил мешавина живахног свинга-а тридесетих година, поп-а и елемената балканске музике.

Елина Дуни (глас) и Роб Луфт (гитара) feat. Гент Руши (хармоника)

Песме љубави и изгнанства

Елина Дуни је певачица  šвајцарско-албанског порекла. Након šто је 2012. године потписала уговор за ЕЦМ Рекордс, специфичност њене музике , комбинација традиционалних албанских народних песама и џеза, донела јој је признања широм света. На новом пројекту придружио јој се гитариста и ББЦ-јев “Уметник нове генерације” – Роб Луфт, једна од растућих звезда тренутне џез сцене у Лондону. Његово музицирање спаја одјеке западноафричког високог живота, келтског фолка и минимализма. Његов енергичан, полетан звук пронашао је идеални контрапункт вокалу Елине Дуни. Заједно нас воде на путовање кроз безвременске народне песме које и дан данас одјекују тако истински, изводећи свој ауторски, оригинални материјал о савременим темама са којима се суочавамо сви.
Овом приликом дуо позива акордеонисту Гент Рушија да употпуни састав. Његова карактеристична комбинација тоналног богатства и деликатности додаје суптилну боју овом пројекту.

БОРИС КОВАЧ Њу ритуал квартет

Нови пројекат војвођанског композитора и инструменталисте Бориса Ковача логичан је наставак развоја његовог камерно-музичког стваралаштва. Након неколико пројеката у којима се појављује са два па и три пута бројнијим извођачким саставом, свођење оркестра на квартет нови је изазов за Ковача и његове вишегодишње сараднике клавиристкињу Слободанку Бобу Стевић, контрабасисту Синишу Мазалицу и перкусионисту/бубњара Лава Ковача.
Актуелни програм овог квартета представља пресек одабраних инструменталних дела Бориса Ковача, извесну ретроспективу његове досадашње каријере која укључује и избор најновијих радова.
Музички језик којим се изражава овај војвођански композитор високог међународног реномеа измиче свим актуелним стереотиповима, у њему се спајају постмодерни идиом савремене камерне музике са искуствима савременог џеза и ворлд мјузика (world music-a), са примесама традиционалне музике југоисточне Европе и Медитерана.
Примерено томе у извођењу његове камерне музике учествују како извођачи класичне и савремене музике тако и они који припадају више џез или етничком музичком изразу.
Стилски музички и духовни синкретизам овог аутора јединствена је појава на овим просторима.

Фотографије: Студентски културни центар Крагујевац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *