Мере за смањење потрошње су предлог и апел, не обавеза

Препоруке за смањење потрошње енергије донете су како би се давало мање новца за увоз струје током зиме, изјавила је државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић, гостујући на ТВ „Euronews“ и додала да је у питању предлог и апел, а не обавеза.

Пема њеним речима, нема никаквих планова рестрикција, неће бити одлагања почетка грејне сезоне, а држава ће обезбедити довољно енергије и енергената и за привреду и за домаћинства.

„Министарство је дало препоруке, које су баш то – препоруке. Ништа од тога није обавезујуће, нема санкција ако се не поштују.

То је предлог Министарства и апеловали смо и на државну управу, јавна предузећа, локалне самоуправе да направе свој план смањења потрошње.

Наравно да су изузете су предшколске установе, вртићи, школе, болнице, домови за стара лица и све друге установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите.

Препоруке за домаћинства такође неће утицати ни на чији комфор, нити ће смањити квалитет живота.

То су свакодневне ствари које могу да допринесу смањењу потрошње, а додатно смо се определили за финансијску стимулацију уместо кажњавања, па ће тако домаћинства чији рачуни буду нижи у односу на исти месец претходне године добити додатни попуст“, рекла је она.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *