Места за још 300 малишана у приватним вртићима

Градска управа за ванпривредне делатности завршила је други циклус пријема захтева за признавање права на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколским установама, за родитеље чији су малишани, након рангирања, имали више од 62 бода.

Већ наредне седмице очекује се нови јавни позив за децу која су на листи чекања имала 61 бод и више.

У међувремену, лиценцу су добила још два нова приватна вртића у којима места има за још 300 малишана.

Начелница Градске управе за ванпривредне делатности, Гордана Марковић каже да је родитељима већ јасна процедура.

У овој радној години 2018/19. која се поклапа са школском, до сада је издато 1.700 решења.

У међувремену, у току трајања претходног јавног позива, верификацију ресорног Минисратсва добиле су још две предшколске установе – “Аквица” и “Искрица”, чиме су капацитети за боравак малишана увећани за 300 нових места.

У Градској управи за ванпривредне делатности подсећају да је квалитет услуге чувања малишана једнак у приватним и државним обдаништима, али и да и једни и други раде по истим правилницима.

Разлика постоји само у формирању цене за државне и приватне вртиће. У складу са одлуком локалог паралмента, град преноси приватним вртићима 80 процената од економске цене која је дефинисана за државне обданишта.

То у пракси значи да град Крагујевац, по детету, за пуну долазност, месечно преноси 13.700 динара.

Разлику до пуне цене економске, коју дефинише сваки приватни вртић посебно, плаћа родитељ.

За разлику од ранијих година, родитељи сада могу да конкуришу током читаве године.

Комисија за пријем деце у предшколске установе је у обавези да једном у три месеца све пристигле нове и допуњене захтеве родитеља сагледа и избодује.

Расположиви капацитети приватних предшколских установa са условима, објављују се истовремено са позивом и на званичној интернет страници града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *