Обнављање градске дворане Шумадија приоритет ове године

Министарка културе и информисања Маја Гојковић са својим сарадницима данас  је  посетила Крагујевац.

На састанку са градоначелником и градским већницима разговарало се о адаптацији градске дворане Шумадија, могућем решавању просторних капацитета Позоришта за децу, Књажевско српском тетатру, Војно техничком заводу, Амиџином конаку.

Ипак, највише пажње је привукла вест да се ове године процењују кандидати, међу којима је и Крагујевац за престижну титулу – престонице културе Србије 2023. године.

Посета министарке културе и информисања Крагујевцу организована је управо у време када су  још месец  дана сви конкурси које расписује  министарство отворени.

А онда комисије заседају и одређују која је локална самоуправа најбоље искористила време, боље рећи идеје, јер су опредељена средства ове године из републичке касе за културу увећана и износе 320 милиона динара.

Коначну реч даће министарство и за месец дана знаће се који су градови имали најреалније шансе за инвестирање у просторе или програме из кулутре.

Крагујевац је веома активан и доставља докуменатацију уредно истакла је Маја Гојковић и додала да и сада очекује агилност, а свака од инвестиција увећава углед града што је посебно важно за прву доделу титуле – Престонице културе Србије 2023. године.

На састанку се говорило о приоритетима у спровођењу културне политике за ову годину које је већ одредио град Крагујевац.

Један од водећих са којим је детаљно упозната министарка културе и информисања Маја Гојковић је пројекат комплетне реконструкције дотрајале и пропале мултифункционалне дворане Шумадија.

Према мишљењу Маје Гојковић, обнављање те дворане би требало да помогне и министарство привреде, туризма, спорта.

Градоначелник Никола Дашић каже да је на састанку било речи и о потребама да се адаптира и Књажевско српски театар, али и подсетио да град има 25 сталних манифестација од којих 14 организује град, осталих 11 удружења.  

За пројекат ” Градови у фокусу” Министарства културе Крагујевац ће конкурисати са највреднијим објектима 19 века.

Локална власт је дворану Шумадија одредила за најважнији пројекат у овој години.

Министарка кулутре и информисања Маја Гојковић је посетила и Позориште за  децу, о коме се веома похвално изразила, односно како је рекла, вести о успешним наступима на домаћој и међународној сцени тог ансамбла се далеко чују и како каже министарка: крагујевачко позориште за децу негује и увећава публику од најранијег узраста што је свакако значајно, јер се стечене навике из детињства да се посећују установе културе касније не мењају.

Са представницима локалне самоуправе се разматра како да се обезбеде бољи услови, односно простор за рад Позоришта за децу.

Одговарајући на питања новинара да ли ће министарство културе заштити даље пропадање здања Војно техничког завода, министарка Маја Гојковић је рекла да може да се разговара о овом проблему са представницима града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *