Министарство: Објављени коначни резултати расподеле ученика по средњим школама


Коначни резултати расподеле ученика по средњим школама и образовним профилима објављени су данас на порталу Моја средња школа, два дана раније него што је предвиђено Календаром.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић пожелела је свим ученицима успешан упис у средње школе и даљи наставак школовања.

Она је истакла да су министарство и Влада Србије омогућили додатне ресурсе и подршку за већу ефикасност и краће рокове за добијање информација о резултатима.

„Ранија објава резултата расподеле ученика по образовним профилима остварена је захваљујући унапређењу информационог система и процеса за реализацију завршног испита и уписа у средње школе. Влада Србије, Министарство просвете, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Факултет организационих наука наставиће да унапређују процес завршног испита и упис у средњу школу, у циљу да да се деци пружи максимална подршка током овако важног процеса“, изјавила је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, у првом кругу распоређено је 59.091 ученика.

„У једну од прве три жеље распоређено је 81,43 одсто ученика, што је добар резултат, јер су ученици и њихови родитељи добро сагледали успех и остварене бодове на завршном испиту“, поручила је она.

Министарка је додала да је по првом опредељењу распоређено 35.863 ученик, по другом 8.147 и трећем 4.163 ученика.

Према њеним речима, најтраженији образовни профили су у подручју рада здравство и социјална заштита у медицинским школама.

„У четворогодишње образовне профиле уписано је укупно 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108, а у трогодишње школе 10.125 ученика“, истакла је Ђукић Дејановић.

Она је рекла да после првог уписног круга, нераспоређени ученици, њих 1.524 имају могућност да се у другом уписном кругу упишу на преостала слободна места.

Према њеним речима, у четворогодишњим профилима преостало је 7.866 места, док је у трогодишњим 3.783.

У уторак, 2. јула ученици који нису распоређени у првом уписном кругу моћи ће преко портала МСШ или у основној школи да предају листу опредељења.

Дан касније, 3. јула биће објављен распоред ученика по средњим школама и образовним профилима у другом уписном кругу.

Упис у средње школе моћи ће да се обави електронским путем и из иностранства, коришћењем портала МСШ од 2. до 6. јула и одласком у средњу школу.

За ученике који из објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *