„Млади ка младима“ – Шумадијски филмски фестивал

Под покровитељством Града Крагујевца и Филмског центра Србије у Крагујевцу ће од 14. до 17. децембра бити организован други Шумадијски филмски фестивал.

То је јединствена прилика да филмска публика погледа награђена остварења, углавном намењена младима.

Фестивал ће бити одржан у Позоришту за децу. На репертоару је 12 филмова редитеља дебитаната из земаља окружења, Европе, Америке и Израела.

Фокус фестивала је на дебитантским филмовима аутора који су претежно намењени млађој публици. Слоган манифестације „Млади ка младима“ то и потврђује.

Овогодишња селекција садржи 12 дугометражних филмова из 10 земаља. Гледалачкој публици први пут се представљају три филма из Србије.

Дугометражни филмови биће приказани у сали Позоришта за децу, а наслови кратког метра у Културном центру за уметничко и морално усавршавање.

Филмови обе такмичарске селекције биће у кнкуренцији за Награду публике града Крагујевца, коју гласањем после пројекција додељују посетиоци фестивала.

Из региона на репертоар стижу најзапаженија остварења у протеклој години. Победник овогодишњег ФЕСТА хрватска драма „Не гледај ми у пјат“, црногорска комедија „Случајеви правде“, босанска драма „Мушкарци не плачу“, као и домаћи документарац „Гора“.

Квалитет и значај Филског фестивала препознала је локална самоуправа. Манифестација филмских остварења нашла је своје место на културној мапи града.

Шумадијски интернационални филмски фестивал прате додатни садржаји. У суботу 16. децембра у Тржном центру Простор биће организована филмска радионица за најмлађе.

Љубитељи седме уметности биће у прилици да се друже са познатим филмским редитељем Радивојем Андрићем који је српској публици познат по филмовима Муња и Кад порастем бићу кенгур.

Цена улазнице за један фестивалски дан је симболичних 150 динара а може се купити на билетарници Позоришта за децу и кафеима Обломов и Танго.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *