„Можда ће се једном видети колико сам волео своју земљу“

„Можда ће се једном видети колико сам волео своју земљу“ назив је изложбе која је отворена у Народној библиотеци Вук Караџић.

Изложба је посвећена Зарији Д. Вукићевићу, професору, библиотекару, књижевнику, преводиоцу и дипломати.

Аутори изложбе су Гордана Вучковић, Јасмина Марковић и Мирко Демић, а изложба је део пројекта који је финансијски подржало Министарство културе и информисања.

Зарија Д. Вукићевић је, иако рођен у Ваљеву, себе сматрао Крагујевчанином, јер се у Крагујевцу школовао, провео детињство и најлепше момачке дане.

Предавао је у Мушкој гимназији, а био је у два наврата управник Народне библиотеке.

Своју богату рукописну заоставштину завештао је Нродној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу.

Поставку чине документа, писма, део рукописа, као и бројни предмети који су припадали овом истакнутом српском интелектуалцу.

Међу малобројним посетиоцима изложбе која је посвећена Зарији Д. Вукићевићу нашли су се и чланови његове породице.

Народна библиотека „Вук Караџић“ са дужном пажњом и поштовањем чува заоставштину Зарије Д. Вукићевића.

Изложбом која је свечано отворена у крагујевачкој библиотеци и издањем две публикације одужили су се Зарији Д. Вукићевићу кога су, овим чином, вратили на право место у културној историји града које му припада.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.