Период мразева, а потом и тепмературног колебања које предстоји до краја седмице у воћарству је познат као – време мировања и није за сада угрозио воћне културе на подручју Шумадије, поручују агрономи.
Они подсећају воћаре да је наредног месеца неопходна примена зимске заштите и орезивање воћа.
Уколико временски услови дозвољавају у овом периоду засаде воћа је неопходно обилазити и на њима одрадити неопходне агротехничке мере.
То значи да воћари у овом периоду чисте засад од снега, стављају мрежице око воћака као заштиту од зечева или других штеточина.
Животни процеси биљака зависе од осцилације идеалних максималних и минималних температура.
То су кључни фактори за опстанак биљака, као и географски распоред.
Ниске температуре су корисне за оджавање воћа у зимском периоду, међутим у почетним фазама вегетације односно у рано пролеће мразеви штете воћњацима.
Због тога старинска агротехничка мера, кречења стабла има предности, нарочито у пролеће јер успорава кретање вегетације чиме се смањује могућност страдања младих стабала од пролећног мраза.
Најважније је да се сваки воћар упозна са технологијом процеса заштите од мраза али и на време улаже у мере, јер у противном велика је вероватноћа да мраз у наредним месецима преполови очекивани род воћа.
Зимски је угодан за већину воћних култура, а снег на гранама стварао је термоизолацију.
Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић.