Мраз није угрозио воће

Период мразева, а потом и тепмературног колебања које предстоји до краја седмице у воћарству је познат као – време мировања и није за сада угрозио воћне културе на подручју Шумадије, поручују агрономи.

Они подсећају воћаре да је наредног месеца неопходна примена зимске заштите и орезивање воћа.

Уколико временски услови дозвољавају у овом периоду засаде воћа је неопходно обилазити и на њима одрадити неопходне агротехничке мере.

То значи да воћари у овом периоду чисте засад од снега, стављају мрежице око воћака као заштиту од зечева или других штеточина.

Животни процеси биљака зависе од осцилације идеалних максималних и минималних температура.

То су кључни фактори за опстанак биљака, као и географски распоред.

Ниске температуре су корисне за оджавање воћа у зимском периоду, међутим у почетним фазама вегетације односно у рано пролеће мразеви штете воћњацима.

Због тога старинска агротехничка мера, кречења стабла има предности, нарочито у пролеће јер успорава кретање вегетације чиме се смањује могућност страдања младих стабала од пролећног мраза.

Најважније је да се сваки воћар упозна са технологијом процеса заштите од мраза али и на време улаже у мере, јер у противном велика је вероватноћа да мраз у наредним месецима преполови очекивани род воћа.

Зимски је угодан за већину воћних култура, а снег на гранама стварао је термоизолацију.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *