Мушкарци најчешће оболевају од рака плућа, а жене од карцинома дојке

Најзаступљенији облици карцинома код мушкараца у Шумадији су рак плућа, простате и дебелог црева, а код жена – карцином дојке и плућа.

Поводом Светског дана борбе против рака и у сусрет марту, месецу посвећеном борби против малигних болести, Институт за јавно здравље Крагујевац организоваће едукативне активности, а уколико епидемиолошка ситуација дозволи и бројне друге догађаје.

Према проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2020. годину, у свету је регистровано 10 милиона смртних случајева услед канцерогених болести.

Нова трогодишња кампања усмерена на борбу против рака покренута је ове године, са циљем да се укаже на новонастале, актуелне и глобалне проблеме у превенцији, дијагностици и лечењу малиглних болести.

Тим поводом Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Центром за промоцију здравља Института „Батут“, радиће на примарној и секундарној превенцији малигних болести.

Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, дебелог црева и простате, док је код жена малигни процес најчешће локализован на дојци и плућима.

С обзиром на то да међу оболелима има и најмлађих пацијената, Крагујевцу је основан Фонд за лечење деце оболеле  од тешких  болести који функционише у оквиру Центра за социјални рад „Солидарност“.

Пандемија Ковида 19 утиче на комплетан систем здравственх услуга усмерених ка раном откривању и адекватном лечењу малигних болести.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.