На 11. седници Скупштине града усвојене су важне тачке

Са 56 гласова „за“, после дуге и исцрпне расправе, усвојен је предлог о другом ребалансу буџета за ову годину.

Поред ове тачке, 11. редовну седницу Скупштине града, обележило је и усвајање Плана развоја града Крагуејвца до 2031. године, Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности којом се одређује порез на имовину за 2022. годину, Одлуке о организацији Градских управа, затим измене о јавним расправама, локалном омбудсману.

Одборници су прихватили и предлог Одлуке о покрићу губитка исказаном у финансијским извештајима до 2020. године Јавног стамбеног предузећа „ Крагујевац“.

Као што је и било очекивано, расправа о стању у градској каси изазвала је највише полемике.

Отварале су се дискусије о проблемима у аграру, говорило се о водоводној и канализационој мрежи, реконструкцији фасада, изградњи Бресничког моста, улагању у изградњу и реконструкцију дечјих игралишта и школа.

Извршење овогодишњег буџета је 87 процената, што је задовољавајуће, оценио је образлажући други ребаланс локалног буџета члан Градског већа за финансије Ненад Станишић.

На измене у градској каси, односно смањење са 9,2 милијарде динара на близу 9 милијарди и 100 милиона, највише су утицали непланирани расходи по основу изгубљених судских спорова, као и нереализовани пројекти као што су реконструкција Центра за социјални рад и Друге техничке школе који су пролонгирани за наредну годину.

Са друге стране, планирани приходи од продаје градског грађевинског земљишта нису се остварили.

Смањење средстава у буџету због увећаних расхода утиче на реализацију капиталних инвестиција које су најављене, рекао је Станишић.

Критикујући ребаланс буџета, представници опозиције су нагласили да је буџет нереално планиран, као и да су средства за социјалу смањена, а увећана су издвајања за опште јавне услуге и економске послове.

Такoђе, буџет је представљен као развојни, а инвестиције нису реализоване, тврде опозициони одборници.

Представници Заједно за Шумадију критиковали су финансијску ситуацију у граду и подсетили да су и раније указивали да је град презадужен, и да су нереализоване инвестиције показатељ да је град у те послове „ушао“ без новца.

Пореска стопа се ове године неће мењати, али ће бити корекција просечне цене квадратног метра која утиче на износ пореза.

Одборници су прихватили иницијативу да се упути препорука ЈКП Шумадија и ПД Енергетика за репрограмирање дуговања које грађани имају према ова два предузећа за комуналне услуге.

Усвојени су финансијски извештаји и промене планова привредних друштава и установа културе.

Одборници су на почетку седнице минутом ћутања одали пошту преминулој новинарки наше медијске куће Катарини Мировић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.