На Институту за информационе технологије ради 50 младих научника

Влада Републике Србије донела је одлуку о оснивању Института за информационе технологије пре годину дана, а Институт увелико функционише као 13. јединица Универзитета у Крагујевцу.

У њему тренутно ради 50 младих научника. У наредном периоду очекује се проширење капацитета, односно упошљавање додатних сарадника који раде на националним и међународним истраживачким пројектима.

Значај Института препознали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Фонд за науку који брину о финансирању рада ове научне Установе.

Више од 50 младих истраживача из области математике, информатике, физике и хемије чини тим 13 јединице Универзитета у Крагујевцу односно Института за информационе технологије.

Институт при Универзитету у Крагујевцу доприноси развоју академске заједнице, помаже при конкурисању за европске пројекте, унапређује могућности за мултидисциплинарна истраживања.

Обједињује се више научних поља кроз примену информационих технологија у природно математичким, техничко технолошким, медицинским,биотехничким и друштвеним наукама, чиме се успоставља сарадња између истраживачких група са различитим фокусима истрживања.

Истраживање и развој лабораторијских и полуиндустријских технологија, само је  један је од кључних циљева у раду Института.

Институт учествовује у реализацији студијских програма мастер и докторских студија, чији су носиоци факултети или Универзитет, а осмишњени су да прате потребе привреде или јавног сектора.

Коначна адреса на којој ће бити смештен Институт опремљен лабораторијама је једна од зграда у комплексу Центара изврсности.

За сада раде под кровом Факултета инжењерских наука и ПМФ-а.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *