На отварању ауто-пута “Милош Велики” најављен и Шумадијски ауто-пут

Деоница ауто-пута “Милош Велики” од Обреновца до Љига свечано је отворена. Са раније отвореном деоницом Љиг–Прељина чиниће целину од 103 километра ауто-пута.

Отварањем овог пута саобраћај се измешта са Ибарске магистрале и пут од Београда до Чачка скраћује на сат времена. Ауто-пут ће свечано отворити председник Србије Александр Вучић.

Председник је истакао да је поносан што је ауто-пут назван по Милошу Великом и навео да му званичан европски назив Е763 ништа не значи.

Е 763 мени ништа не значи, а Милош Обреновић ми значи пуно. То је човек који је после Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак.

Створио је први слободни устав, Сретењски устав, то је човек који је био неписмен, а оставио је школе просветне установе и музеје.

Ја сам срећан и поносан што је пут добио име по њему“, рекао је Вучић док се отвореним аутобусом возио ауто-путем.

Он је казао да је Милош Обреновић до Чачка ишао 35 дана, а да ће сада аутопутем да се дође за 35 минута.

Најавио је да ће 18.децембра ове године бити отворена деоница од Сурчина.

Подсетио је кинеску амбасадорку у Србији Чен Бо на обећање које је добио од кинеских представника да ће до краја 2021. године бити отворена деоница Чачак – Пожега.

Вучић је поводом свечаног отварања деонице Обреновац Љиг обишао наплатну станицу Обреновац и разговарао са представницима компанија које су градиле пут и казао да би сви требало да буду поносни на овај ауто-пут и “они који њега воле и они који га не воле”.

Он је најавио изградњу Шумадијског ауто-пута.

Казао је да ће касније обелоданити трасу и друге детаље новог пројекта – аутопута који ће носити име Вожд Карађорђе.

То ће бити Шумадијски ауто-пут који ће повезати северну и централну Шумадију.

Он ће бити од великог значаја за тај део наше земље“, навео је.

Председник је током обраћања приликом свечаног отварања рекао да ће се почети са припремом пројекта за изградњу ауто-пута “Вожд Карађорђе”.

“То ће бити шумадијски ауто-пут, у ипсилон краку, да спојимо север Шумадије и срце Шумадије са истоком Србије. Проћи ће ауто-пут и кроз његово родно село Вишевац и тиме ћемо показати како Срби, када се помире, умеју да направе најбоље и највеће резултате”, истакао је Вучић.

Ауто-пут Милош Велики ће повезати целу Западну Србију са Београдом, омогућити нове инвестиције и значајно допринети туристичком развоју тог краја Србије.

Извор: РТС, Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *