На програму РТК биће представљене све изборне листе под истим условима

Поводом низа неистинитих, нетачних и полуинформација у вези са представљањем политичких странака и изборних листа на програму ТВ Крагујевац, објављених у појединим медијима, где се између осталог наводи да ће на програму ТВ Крагујевац бити представљене само политичке странке из претходног сазива Народне скупштине Републике Србије, наша медијска кућа огласила се саопштењем за јавност.

Регулаторно тело за електронске медије је одредило да се, током изборне кампање, на Радио телевизију Крагујевац примењују правила која важе за јавне медијске сервисе.

Члан 144. Закона о избору народних посланика („Сл. гласник РС“, бр. 14/2022) јасно дефинише правила за потписивање Споразума о представљању свих изборних листа:

По два представника републичког јавног медијског сервиса, Владе и политичких странака које имају народне посланике споразумом утврђују број и трајање емисија за представљање подносилаца проглашених изборних листа.
Споразум о броју и трајању емисија за представљање подносилаца проглашених изборних листа закључује се најкасније пет дана од дана када је одлука о расписивању избора ступила на снагу и без одлагања се објављује на веб-презентацији.
Републички јавни медијски сервис уз учешће представника Владе, политичких странака које имају народне посланике и подносилаца проглашених изборних листа утврђује правила за представљање подносилаца проглашених изборних листа, изборних програма и кандидата за народне посланике.

Радио телевизија Крагујевац је правовремено и у складу са свим позитивно правним прописима РС и Смерницама Привременог надзорног тела за праћење избора током предизборне кампање, организовала потписивање Споразума. Текст Споразума је јавно објављен 18. фебруара на порталу rtk.co.rs (rtk.co.rs/o-nama/izbori-2022-dokumenta/). Споразумом су утврђени број и трајање емисија, у којима ће бити представљени програми свих проглашених изборних листа по истим условима и правилима, као и дистрибутивни кључ који елиминише арбитрарност РТК у одређивању редоследа представљања, те се на овај начин свим проглашеним изборним листама дају потпуно иста права.

У Члану 1. јавно објављеног Споразума се, између осталог, изричито наводи: „РТК ће обезбедити бесплатно и једнако представљање подносиоцима проглашених изборних листа и кандидатима са проглашених изборних листа“.

У складу са Споразумом „Представљање изборних листа ће се обављати свакодневно у периоду од 07. марта 2022. године до 27. марта 2022. године, у два телевизијска термина од 18:00 и 18:30 часова.

Из наведеног је јасно да ће током предизборне кампање на програму Телевизије Крагујевац бити представљене све изборне листе, под потпуно истим условима. Како јавност не би била обманута објављеним неистинама, наша медијска кућа са традицијом од 52 године и основном мисијом да благовремено и објективно извештава грађане Крагујевца и Шумадије, била је принуђена да реагује, саопштио је Уређивачки колегијум Радио телевизије Крагујевац.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.