Национални дан родне равноправности

У циљу подизања свести о важности родне равноправности и унапређења положаја жена у Србији, Влада Републике Србије 2021. године установила је Национални дан родне равноправности.

Одабран је 11. јун – дан када је 1842. године први пут одобрено школовање жена у Србији.

Указом кнеза Михајла, одобрено је Наталији Петровић, Софији и Катарини Лекић да отворе школу за женску децу.

Закон о родној равноправности указује да родна равноправност подразумева једнака права, одговорности и могућности за равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота.

На основу Закона, донета је и Стратегија за родну равноправност за период 2021 – 2030. године, са пратећим Акционим планом.

Овим Законом јасно су прописана тела за родну равноправност, која се образују на републичком, нивоу територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе, као и обавезе органа јавне власти и послодаваца у спровођењу Закона.

Поводом обележавања Националног дана родне равноправности, Град Крагујевац истиче своју посвећеност у спровођењу Закона и Стратегије на локалном нивоу и испуњавање институционалног оквира кроз Одељење за људска и мањинска права, родну равноправност и превенцију трговине људима и формирање свих тела и планских докумената.

У сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ГИЗ-ом, спроведене су кампање и друштвени дијалози, а са Координационим телом за родну равноправност – пројектне активности у овој области.

Сви напори и наведене активности допринеле су добијању бројних признања за Град Крагујевац, а посебан значај има плакета „Лого равноправности“ за 2022. годину.

У наредном периоду припрема се евалуација Локалног акционог плана за родну равноправност и нови круг стратешког планирања, како би се на што ефикаснији начин, са свим партнерима а нарочито цивилним сектором, допринело унапређењу родне равноправности на локалном нивоу.

Од изузетне је важности у оквиру  овог стратешког документа, посветити пажњу родно заснованом насиљу, унапређењу положаја жена на селу, унапређењу положаја жена у области запошљавања и самозапошљавања, бољој информисаности жена и елиминацији било каквог говора мржње у медијима, као и безбедности жена и девојчица у јавном простору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *