Највише оболевају млади – број регистрованих ХИВ особа расте

Светски дан борбе против АИДС-а обележава се данас.

Према званично доступним подацима, у Србији тренутно живи 2.562 особе инфициране ХИВ-ом, а процењује се да у нашој земљи још око 500 до 1000 особа не зна да је инфицирано.

У Институту за јавно здравље кажу да су у овој години, у Шумадији, регистроване још четири заражене особе.

Омладина Јазаса организовала је стручну конференцију под називом „Сазнај свој статус“ на којој је представљен истоимени филм.

Циљ обележавања Светског дана борбе против АИДС-а је, између осталог, и да се промовише добровољно, поверљиво саветовање и тестирање.

По подацима Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут, у Србији је званично регистровано око 3.800 ХИВ позитивних особа, од којих је готово трећина преминула.

Забрињава податак да смо у прошлој години имали највећи број регистрованих ХИВ позитивних особа – 178.

Међу зараженима је чак 17 пута више мушкараца него жена, а свака четврта особа је старости од 20 до 29 година.

У омладини ЈАЗАС-а кажу да превентивне активности реализују током читаве године, али да су оне интензивније сваког 1. децембра. Ове године, у фокусу је била студентска популација.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против АИДС-а, одржана је стручна конференција Сазнај свој статус, на којој је представљен и истоимени филм.

Конференцију је организовала Омладина ЈАЗАС-а у Крагујевцу, уз подршку локалне самоуправе.

Надлежни у организацијама и институцијама које се баве превенцијом АИДС-а напомињу да данас не постоје ризичне групе, већ ризично понашање и додају да је један од важних циљева борба против стигматизације и дискриминације ХИВ позитивних особа.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.