Највише посла у пчелињацима током јула

Највише посла у пчелињацима, током године, има у јулу. Након завршетка багремове паше, почиње сунцокретова, као и припрема пчелињих друштава за предстојећу зиму.

Због високе температуре ваздуха мањи је излазак пчела на пашу, па се током врелих летњих дана пчеларима препоручује да повећају вентилацију у кошницама, прихрањују пчелиња друштава и обезбеде свежу и чисту воду у појилицама.

Најтоплији месец у години је јул, а у том периоду почиње да меди сунцокретов цвет.

У јеку сунцокретове паше многи пчелари кошнице селе на подручје Војводине, посебно Баната, где су непрегледне плантаже под сунцокретом.

У овом периоду пчеле се интензивно припремају за предстојећу зиму, јер је потребно да обезбеде довољно залиха хране.

Старе матице се замењују новим, а свако пчелиње друштво, односно кошница се проверава, јер сви пчелари теже да у јулу добро припреме кошнице за презимљавање. Ипак, највећи посао је селидба кошница.

Тропска температура ваздуха условила је мањи излазак пчела из кошница.

У Друштву пчелара Крагујевац наглашавају да би посебну пажњу требало обратити на стање кошница током спарних дана, како би се очувала пчелиња друштва.

Багремова паша у Шумадији је завршена, а пчелари наглашавају да су задовољни приносом багремовог меда који је неупоредиво бољи у односу на прошлу годину.

Мед је поскупео и за килограм треба издвојити око хиљаду динара.

У Друштву пчелара очекују још једно поскупљење меда, па се очекује да ће килограм коштати 1.200 динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.