Настава из одбране и заштите за матуранте

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис средњим школама са предлогом да се у другом полугодишту одрже 4 предавања посвећена одбрани и цивилној заштити.

Предавања ће бити организована на часовима разредне наставе за ученике треће и четврте године средње школе.

Тим поводом одржан је састанак Актива директора средњих школа на коме је договорено организовање наставе овог предмета у Крагујевцу.

Увођење новог предмета за ученике треће и четврте године биће организовано у другом полугодишту одлучено је на састанку Актива директора у Крагујевцу.

Нови предмет носи назив: безбедоносна култура а наставници ће на предавањима говорити о првој лекарској помоћи, гашењу пожара, понашању у ванредним ситуацијама приликом поплава, градоносних облака, великих снегова.

Увођење обуке о одбрани и цивилној заштити у школски систем иницирало је Министарство одбране сматрајући да су младе генерације потпуно неспремне да се суоче са ванредним ситуацијама.

У Министарству просвете,науке и технолошког развоја наводе да неће бити уведен нови предмет, већ ће факултативно на часовима разредног старешине бити обрађено 11 актуелних тема.

На овакав корак одлучили су се позивајући се и на Закон о војној обавези у коме се средњошколци сматрају категоријом грађана која треба да стекне знања и вештине за потребе одбране земље у условима ванредне и ратне ситуације.

Сведоци смо великих климатских промена које из године у годину условљавају ванредно стање услед елементарних непогода.

Осим тога требало би појачати мере безбедности због учесталих претњи региону од тероризма.

Србија нема обавезу служења војног рока па је потреба војних обука постала неопходна.

Примећено је да постоји велики недостатак основног знања о војној доктрини код младих генерација, па се очекује да ће обука у области одбране и цивилне заштите бити вишеструко корисна.

Према најавама,у Србији се очеују новине у Закону о војсци, а једна од одредби односи се на обучавеање грађана за ванредне ситуације.

Поред војних обвезника који су регулисали распоред у резервном саставу, образовање и стицање знања за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања вршиће се и за следеће категорије грађана: ученике, лица која нису одслужила војни рок, резервисте, жене војне обвезнике, резервисте који су прошли цивилну обуку и имају распоред.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *