Наставак сарадње Крагујевца и Тренчина

У Скупштини града организован је пријем поводом потписивања Меморандума о наставку сарадње градова Тренчина и Крагујевца.

На пријему је присуствовала делегација Тренчина, Уније ветерана, амбасадорка Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова.

У Народном музеју одржана је манифестација „Словаци у срцу Шумадије“, која за циљ има промоцију словачке културе и српско-словачког пријатељства.

Сарадња између Крагујевца и словачког града Тренчина датира од 1974. године. Кроз историју, скоро заједничка судбина два народа утицала је на зближавање Крагујевца и Тренчина.

Трагедија која се догодила пре 100 година зближила је Словаке и Шумадинце. Успомена на 44 жртве је очувана.

После трансформације великих индустријских система у обе земље указала се потреба за оснаживањем малих и средњих предузећа и директним инвестицијама у Крагујевцу, па су челници Града овом приликом позвали словачке компаније да улажу у Крагујевац.

Сарадња два града озваничена је потписивањем Меморандума о наставку сарадње. Култура и традиција Словачке, у Народном музеју у Крагујевцу, представљени су песмом и игром фолклорних ансамбала, презентацијом гастрономских специјалитета и изложбама слика, фотографија и ручних радова.

Поред представника града Крагујевца, манифестацији су присуствовала словачка удружења из других градова Србије и бројни гости из Словачке.

Манифестацију „Словаци у срцу Шумадије“ организовало је Удружење „Словенски корени“.

Манифестација је завршена разгледањем изложбе фотографија „Моја словачка прича“ аутора Петра Дешића, фотографија из Првог светског рата и изложбе Рада Ладомерског.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић и Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *