Научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата“

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, организује целодневни научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје“.

Осамдесет година од почетка рата на простору Југославије и крагујевачког страдања, када готово и нема више живих учесника догађаја, повод је за окупљање историчара који би представили нове помаке у нашим знањима о најдраматичнијем периоду двадесетог века.

Ова значајна годишњица, нажалост, обележена је у свету новим интерпретацијама и неким драстичним променама у оценама узрока и последица Другог светског рата.

Са новим нараштајем историчара отпочела су истраживања на мање познатим аспектима Другог светског рата и овај научни скуп је прилика да се неки од резултата тих истраживања изложе.

На отварању скупа учествују: дописни члан Милош Ђуран, управник Центра, проф. др Ненад Филиповић, ректор, мр Миљан Бјелетић, градски већник за културу и др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *