Наука која природу описује помоћу честица мањих од атома

Предавање о овогодишњим добитницима Нобелове награде у области физике и значају њихових истраживања одржано је на Институту за физику Природно математичког факултета у Крагујевцу.

Предавање је организовано како би се јавности презентовала револуционарна достигнућа у области квантне механике која ће омогућити развој нових технологија у будућности.

Француз Алан Аспе, Американац Џон Клаузер и Аустријанац Антон Цајлингер добитници су овогодишње Нобелове награде за физику.

Признање су добили за истраживања у домену квантне механике – науке која природу описује помоћу честица мањих од атома.

Они су спровели револуционарне експерименте користећи фотоне и потврдили теоријску основу коју је развио научник Џон Стјуарт Бел шездесетих година прошлог века.

Квантна технологија се брзо развија и може бити значајна у областима као што је безбедан пренос информација, квантно рачунарство и технологија сензора.

Рад добитника Нобелове награде за физику могао би да буде добра основа за развој нових рачунара и телекомуникационих система којима је немогуће приступити.

Предавање на Институту за физику Природно-математичког факултета организовано је са намером да се свим заинтересованим студентима и грађанима представе промене које се одвијају у науци и омогућавају убрзан развој нових технологија.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *