НБС: Олакшице за отплату кредита од понедељка

Нови прописи Народне банке Србије, који банкама омогућавају да јефтиније рефинансирају кредите грађанима и одложе исплату до 24 месеца, почињу да се примењују од понедељка, али ће свака банка према својој пословној политици и критетијумима процењивати – коме ће одобрити олакшице.

Свака банка ће самостално процењивати клијенте на основу сета својих критеријума, а то су, обично, досадашња уредност измирења обавеза, колико дуго клијенти има рачун у некој банци, сагледавање материјалне ситуације клијента, односно где је запослен и у којој делатности, каже генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић за Тањуг.

У банкама, међутим, нису били спремни да кажу на основу којих ће критеријума процењивати клијенте, већ само да су спремне да им изађу у сусрет.

Васић је позвао грађане да се, ако имају потребу за повољнијим рефинансирањем кредита, обрате својој банци.

“Свако ко има потребу да му се смањи месечна обавеза и да му се продужи период отплате за 24 месеца треба да контактира своју банку.

У интересу је банака да клијент може да изврши своју обавезу”, навео је он.

НБС наводи да су нови прописи усвојени у циљу олакшавања отплате потрошачких, готовинских и осталих кредита, одобрених грађанима до 18. марта 2020. године, али да у то не спадају стамбени кредити, ни минуси по текућем рачуну.

Иначе, одлуке НБС објављене су 10. јула у Службеном гласнику, а ступају на снагу осмог дана од дана њиховог објављивања.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *