НБС смањила референтну каматну стопу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је, на данашњој седници, да додатно снизи референтну каматну стопу на ниво од 1,5%, како би умањио негативне ефекте вируса корона (Covid-19) на привредну активност и истовремено обезбедио одржавање инфлације у границама циља у средњем року.

Извршни одбор наглашава и да је Србија ову кризу дочекала у знатно повољнијој позицији, са стопом привредног раста од преко 4%, ниском и стабилном инфлацијом седму годину заредом, елиминисаном фискалном неравнотежом и знатно редукованом екстерном неравнотежом, као и девизним резервама земље на највишем нивоу од када се прате, што је отворило простор да се у периоду кризе повећа експанзивност монетарне и фискалне политике, а да се не угрози макроекономска стабилност.

Поред тога координираном реакцијом Владе Републике Србије и Народне банке Србије обезбеђена је и директна подршка приватном сектору доношењем мораторијума на отплату кредита током ванредног стања у трајању од најмање 90 дана и пакета фискалне помоћи привреди и грађанима.

Према оцени Извршног одбора, средњорочна перспектива економије је и даље повољна, а ублажавању негативних ефеката кризе по привредну активност у кратком року би требало да допринесу донете мере монетарне и фискалне политике.

Народна банка Србије ће и даље пажљиво пратити глобална кретања и њихове импликације на домаћу економију и инфлацију и благовремено реаговати како би очувала постигнуту ценовну и финансијску стабилност и допринела расту наше привреде на одрживим основама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *