Недимовић: Крагујевачким пољопривредницима у прошлој години 408 милиона динара субвенцијa

Пољопривредни произвођачи из Крагујевца су, у прошлој години на име државних субвенција за унапређење пољопривредне производње добили 408 милиона динара, а поднето је око 6.600 захтева, изјавио је у Крагујевцу, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић.

Он је подсетио да ће буџет за субвенције у пољопривреди након ребаланса бити близу 42 милијарде динара. Субвенције су опредељене за опремање воћњака, подизање засада, набавку механизације, а скроо 70 посто буџета уложено је у сточарство.

Двадесетогодишњи Лазар Живковић родитељима помаже на породичном газдинству у Ботуњу од своје десете године.

Завршио је за школу за посластичара, али се у недостаку посла, окренуо пољопривреди. Има близу 50 грла и дневно производи око 350 литара млека.

Планира да конкурише за државне субвенције у сточарству.

Министар пољопривреде подсећа да су све субвенције за 2019. у потпуности исплаћене.

Из прошле године остао је део за сточарство и механизацију за биљну производњу, али ће и то бити измирено у наредних 15 дана.

Управа за аграрна плаћања, као део ресорног министарства изда око 170 хиљада различитих решења, а тај број се из године у годину увећава за петину. Најбоље је, додаје, када у инвестицији учествују и држава и пољопривредници.

Сточни фонд на територији Крагујевца се смањује нарочито у нижим пределима, а долази и до укрупњавања газдинстава. Град Крагујевац пољопривредним домаћинствима која се баве сточарством нуди субвенције уза осигурање сточног фонда.

Усвојена је Стратегија развоја винарства. Добар је и систем субвенција са повраћајем од 60 одсто.

Конкурс који се односи на објекте и опрему за винарије и дестилерије биће расписан и у овој години.

Како државни подстицаји помажу изгледају у пракси, али и како се најбоље користе види се на примеру винарије Art wine која је пре 10 година настала на породичном имању у Грошници. Државне субвенције помогле су у изградњи дегустационе сале. Под засадом је два хектара, а у плану је и трећи.

Аграрни буџет града Крагујевца износи 25 милиона динара. Град помаже пољопривредницима кроз директна давања и рурални развој – унапређење водоводне мреже, изградњу путне инфраструктуре, обнову школа. У плану је формирање базе свих пољопривредних газдинстава у Крагујевцу, као и стручна помоћ за власнике пољопривредних газдинстава.

Недимовић је посетио и расадник цвећа породичног газдинства Златка Максимовића у Чумићу и домаћинство Мирка Перића које се бави воћарством у Маслошеву, а организован је и сусрет са мештанима Чумића у Дому културе.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *