Нека 8. март буде сваки дан!

Међународни дан жена – 8. март, установљен је 1909. године  у Сједињеним Америчким Државама као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Улице широм света, почетком 20. века, биле су место протеста и бурних догађаја који су довели до промене статуса жена у друштву.

И после више од стотину година, улице су пуне – жена и мушкараца који, по традицији, настоје да цвећем, поклонима и лепим изненађењима обележе овај дан.

Некада су улице биле поприште битке за права жена а данас су поприште за освајање срца и наклоности лепшег пола.

Као бекство од социјалног дистанцирања и раздвојености, 8. март данас углавном спаја, повезује и подсећа да су љубав и пажња увек актуелни.

Дан окупан сунцем, благи наговештај пролећа и шаренило тезги у центру града, испуњен је различитим врстама осмомартовских поклона – од једне елегантне руже, разнобојних, модерно декорисаних букета, до мањих и већих саксија са цвећем, за жене које естетику више воле на дуже стазе.    

Порекло овог празника апсолутно није романтично, али се Крагујевчани не устежу да искажу џентлменство и пажњу на разне начине – цвећем, поклонима, али и завршавањем послова по кући.

Продавци нису крили задовољство данашњом продајом.

Цвеће купују и жене и мушкарци и деца. Љубав је узајамна.

Коњички клуб „Шумадинац“ је данас у центру града, трећи пут за редом, суграђанке изненадио пажњом у виду једног цвета.

Ниједна припадница женског пола није била имуна на овај леп гест, а било је и оних које су ову интересантну манифестацију и долазак чеза у Главну улицу нестрпљиво ишчекивале.

Не чекајте 8. март. Нека промоција љубави буде непрестана и узајамна, а безусловна пажња и мали гестови саставни део свакодневнице за све важне жене у Вашем животу.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *