Нема опасности од поплава

Уколико дође до великих количина падавина током ове недеље, како сазнајемо од надлежних у Крагујевцу не би требало да дође до поплавних таласа који би узроковали преливање акумулације и стварање већих неконтролисаних поплавних таласа низводно од акумулације Гружа.

У граду је ситуација под контролом, спорадично се појављују веће количине воде на коловозу, али драматични поплављени призори се не очекују.

Једини проблем у Крагуевцу и даље представља недостатак мреже за фекалну канализацију.

Због велике количине падавина дошло је до изливања река и потока и плављења веће површине земљишта посебно у току Груже узводно од језера, упозоравају из Штаба за ванредне ситуације.

На путу Кнић – Баре у Опланићу код моста, дошло је до изливања реке преко коловоза, па се зато моле сви учесници у саобраћају да опрезно возе на тој деоници.

Акумулација Гружа у складу са упуствима и наредбама које добија од Јавног предузећа Србијаводе, које прати комплетну хидролошку ситуацију на територији Србије, повећава испуштање воде или благовремено смањује ниво акумулације како би могла да прими поплавни талас.

Јавно комунално предузеће Чистоћа одржава кишну канализацију и брине о 4400 километара сливника и решетки у граду.

Како кажу редовно обављају њихово одржавање, испирање и пречишћавање, па и поред великих падавина није било већих захтева грађана за отпушавањем и чишћењем одвода.

Град Крагујевац има 607 километара водоводне мреже и 350 километара фекалне канализације и колектора, што говори да граду недостаје 250 километара фекалне канализације.

Поред изградње водоводних линија потребно је извршити и реконструкцију кишне и фекалне канализације у граду.

Имајући у виду проблеме који настају у време великих падавина и отапања снега, долази до изливања фекалне канализације.

Зато је потребно да се приликом одређивања приоритета у изради студије пројеката, обезбеде средства за изградњу недостајуће мреже фекалне канализације. Из тих разлога потребно је извршити санацију једног броја кишних колектора.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.