Непријатан мирис пружних прагова

На земљишту Железничке станице у Крагујевцу ускладиштено је 6 хиљада пружних прагова намењних реконструкцији пруге Крагујевац – Краљево, који последње две године непријатним мирисом угрожавају грађане који живе у три улице: Браће Пољаковић,Париских комуна, Маглићкој. 

Они су се обратили јавном предузећу “Инфраструктуре железнице Србије” покушавајући да реше проблем, међутим из овог  предузећа им је поручено да није технички ни економски исплативо да се прагови уклањају, јер се надају наставку реконструкције коју је прекинула пандемија коронавируса.

Грађани су у безизлазној ситуацији, јер не могу што чешће да проветравају просторије како саветују лекари током борбе против Ковида – 19, али и због високих температура.

Надлежни из железница их уверавају да су безбедни.

У три улице у близини Железничке станице: Париских комуна, Браће Пољаковић и Маглићкој сконцентрисане су зграде које датирају од пре више деценија, али и новоизграђене које су заузеле простор некадашњих кућа и дворишта.

Од пре две године на поседу овог јавног предузећа ускладиштено је 6 хиљада пружних прагова који су смештени на растојању мањем од 20 метара од прве зграде, боље рећи тик уз прозоре станара вишеспртнице у којој још пословни простор дели неколико компанија, приватна средња школа “Доситеј Обрадовић” али и Регионална лекарска комора за централну и западну Србију.

Непријатан мирис се шири у зависности од ветра, температуре, а током пролећа када је на снази била забрана кретања људима који живе у овим зградама ни отворени прозори нису били пожељни.

Свесни да је одвијање железничког саобраћаја важно, кажу да имају разумевања и поздрављају инвестицију државе у реконструкцију пруге после више од 50 година, на шта су их подсетили у писменом одговору надлежни из “Инфраструктуре железнице Србије”.

Међутим, нејасно је како су прагови завршили баш испод прозора стамбене зграде, а сам посед Железнице у овом делу града је велике површине и могли су да буду ускладиштени на месту нешто нижем за 200 метара где нема стамбених објеката, питају грађани којима понестаје разумевања.

Службе “Инфраструктуре железнице Србије” на наше питање како да се реши проблем грађана који живе поред крагујевачке железничке станице одговорили су идентично као и грађанима.

Да је уложено 11 милиона евра у реконструкцију пруге а да је коронавиурс зауставио радове, односно да је најбоље решење да пружни прагови буду где им је и место између шина.

До краја ове године није реално да се настави са радовима рекао је Ненад Станисављевић, пр менаџер “Инфраструктуре железнице Србије”

Грађани из околних улица крагујевачке железничке станице где су смештени прагови кажу, куцају на следећа врата.

После Железнице, обратили су се писмено републичкој еколошкој инспекцији.

Они изражавају бојазан да ће, све додатно потрајати са процедурама, док се изабере нова Влада, па руководства јавних предузећа и да ће прагови остати на истом месту, а можда и заборављени као што је и заборављено на људе који живе у овом делу града.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *