„Невидљиви шаптачи“ у Галерији Николе Коке Јанковића

Народни музеј Шумадије организовао је изложбу вајара Саве Халугина „Невидљиви шаптачи“ у Галерији Николе Коке Јанковића.

Крагујевачкој публици академик Сава Халугин представља се скулптурама, аутентичним вајарским остварењима, изведеним у бронзи насталим у периоду од 1986. до 2019. године.

Његове скулптуре су постављене на јавним просторима војвођанских градова, али су и део колекције Музеја савремене уметности у Београду, Народног музеја у Београду, Српске академије наука и уметности у којој је пре Крагујевца била изложена поставка.

Поред скулптура академског вајара Саве Халугина, изложени су и цртежи, слике у дигиталном формату на холограмској презентацији, реализованој уз техничку помоћ Универзитета у Крагујевцу.

Сава Халугин бави се педагогијом, члан је Удружења ликовних уметника Србије, дописни је члан САНУ, учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Од 1979. године самостално излаже. Добитник је преко тридесет најпрестижних награда.

Пред публиком у Крагујевцу скулптуре, цртежи, са националним мотивима и темама, али и универзални.

Пресек радова: Чамац, Музичар, Ћеле кула, Орач, Пупинов калем.

Галерија Николе Коке Јанковића уз подршку града Крагујевца пуну пажњу усмерава на унапређење успостављених модела културне инклузије, што је музеолошка пракса широм света.

Слепе и слабовиде особе, као и глуве и наглуве и особе са различитим типовима инвалидитета могу да посете поставку јер је све прилагођено њиховим могућностима.

Изложба радова академског вајара Саве Халугина „Невидљиви шаптачи“ у Галерији Николе Коке Јанковића отворена је до краја септембра.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *