Невреме погодило шумадијска села

Невереме праћено јаком кишом, ветром и градом погодило је јуче у поподневним часовима поједина села шумадијских општина Рача и Топола.

На хитној седници Општинског штаба за ванредне ситуације синоћ у Рачи донета је одлука о увођењу ванредне ситуације на делу територије ове општине, односно у шест села.

И у Тополи је јутрос одржана ванредна седница општинског штаба за ванредне ситуације на којој је одлучено да се ванредна ситуација уведе на делу територије – у селима Јунковац, Шуме и Наталинци.

Бројни објекти су оштећени, а екипе Ватрогасно спасилачке бригаде, Електропривреде Србије и локалних комуналних предузећа раде на рашчишћавању терена и оспособљавању путне и комуналне инфраструктуре у Рачи и Тополи.

Општинске комисије су на терену, где процењују штету након јучерашњег невремена.

Невреме праћено кишом и олујним градом, јуче поподне погодило је села у околини Раче – Јарушице, Ђурђево, Борци, Велико и Мало Крчмаре, Сепци и Сараново.

Према првим проценама, највише штете за сада је забележено у селу Сараново, где око 400 домаћинстава нема струју.

Невреме је у овом селу оштетило кровну конструкцију на чак 200 објеката, кров на сеоској цркви и школи Карађорђе.

У свих шест села у Рачи тренутно нема струје.

Велика материјална штета причињена је на воћарским и ратарским усевима.

На лицу места налазе се теренске екипе које рашчишћавају путну инфраструктуру на сеоксом подручју, док тимови ЕПС-а и комуналних предузећа стављају у функцију комуналну инфраструктуру.

Киша праћена градом, који је у појединим местима био и величине ораха, захватио је јуче касно поподне Тополу.

Пола општине је било без струје. Иако је деловала противградна одбрана, олујно невреме успело је да нанесе штету у појединим селима општине Топола и то Јунковцу, Наталинцима, Павловцу и Шумама.

Огромна материјална штета причињена је, пре свега, на воћарским и ратарским усевима.

Олуја је носила све пред собом, а многа домаћинства су потпуно уништена.

Због невремена, на ванредној седници Општинског штавба за ванредне ситуације у Тополи донета је одлука да се уведе ванредна ситуација на делу територије ове шумадијске оштине.

Теренске екипе данас су отклањале последице невремена.

Путеви су проходни, а биће уклоњена сва стабла која су још остала на путевима.

У општинској админстрацији Тополе позивају грађане да сачувају фискалне рачуне од куповине грађевинског материјала, како би општина имала могућност да делимично рефундира трошкове, у зависности од штете у домаћинствима.

И у Рачи и у Тополи формиране су општинске комисије које ће проценити насталу штету од јучерашњег невремена.

Све расположиве екипе Радарског центра Бешњаја јуче поподне биле су у дејству, као и станице у Баточини, Книћу, Краљеву, Јагодини, Ћуприји, Рековцу.

Само у одбрани подручја Крагујевца деловало се са 114 противградних ракета.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.