Незапослене жене старије од 45 година обухватити мерама активне политике запошљавања

Успостављање сарадње између кључних актера у области запошљавања, основни је циљ скупа о економском оснаживању незапослених жена, старијих од 45 година, који је одржан у Крагујевцу.

Намера је да се кроз разговор са представницима локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Привредне коморе и других релевантних организација, укаже на проблеме са којима се суочавају жене старије животне доби у потрази за послом.

Округли сто је део пројекта који у Србији реализује Мрежа за подршку женама 45+ уз подршку Владе Швајцарске, Грађанске иницијативе и организације Хелветас.

У Крагујевцу део ове мреже чини Удружење „Путоказ“ које је организовало скуп.

Незапослене жене старије од 45 година у Србији не желе јавно да говоре о својој ситуацији у јавности, не желе да буду фотографисане, а скоро свако аплицирање за посао остаје без одговора.

Све је више оних жена које у потрази за послом наилазе на увредљиве опаске послодаваца на рачун година, изгледа и статуса. То је само део прикупљених података са терена о којима је било речи на овом скупу.

Округли сто је организован како би се јавним заговарањем на локалном и националном нивоу пронашао начин за решавање овог проблема.

Од укупног броја незапослених лица која дуже од десет година траже посао, 72 одсто чине жене.

После 45 године живота без посла остају и оне са високом стручном спремом и неквалификоване.

Национална служба за запошљавање којој се јављају организује за њих програме преквалификације, као и конкурсе за доделу субвенција. Због пандемије корона вируса, прошле године обуке су изостале.

Локална администрација Града Крагујевца пружа подршку женама. На челу осам од укупно десет градских управа, су жене, које, такође, чине скоро половину од окупног броја одборника локалног парламента.

Локална самоуправа покушава да помогне суграђанкама кроз различите мере.

И запослене жене старије од 45 година су у подређеном положају у односу на мушкарце.

Родни јаз између запослених мушкараца и жена у Србији је међу највећим у Европи.

Просечна зарада мушкараца је већа од просечне зараде жена и у приватном и у јавном сектору. И када обављају исте послове истог нивоа образовања зарађују мање.

На функционерским позицијама мушкараца је двоструко више, а као власнице поседа и некретнина и даље су занемарљиво малог процента.

И то су на жалост, само статистички подаци, а како се чуло на скупу процењује се да су у реалности бројке још више поражавајуће.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.