Николић: Захваљујући доброј организацији и дисциплини грађана, Крагујевац избегао тежу ситуацију

У Крагујевцу у коме живи 180 хиљада становника од почетка епидемије вируса корона званично је забележено 68 позитивних, а данас је седми дан како у центру Шумадије нема новозаражених.

Градоначелник Радомир Николић каже за Танјуг да то што је 68 заражених не значи да их није било и више, али каже и да су вероватно прошли без симптома због чега и нису тестирани.

До сада је 41 особа излечена, у изолацији се налази 1.800 људи, код којих није потврђена корона и немају симптоме, али су они контакти заражених. Пет је смртних случајева.

Према речима градоначелника Радомир Николића, захваљујући доброј организацији и дисциплини грађана, Крагујевац је избегао тежу ситуацију и садашња се може оценити као добра.

Од 4. маја у Крагујевцу ће кренути градски превоз, што ће најпре важити само за запослене, а кад Министарство просвете одлучи да почну да раде вртићи и деца ће моћи да се возе градским аутобусима.

Превоз ће радити по летњем реду вожње јер не раде ни Универзитет ни школе.

Николић каже да је интересантно да се већ око 60 одсто родитеља изјаснило да би морало да оставља децу у вртићима, што је показатељ да се привреда покренула.

На самом почетку епидемије у Крагујевцу су препознали највећи ризик у великим компанијама тако да су, како наводи Николић, свим правним лицима која запошљавају преко 100 особа послали допис да морају стриктно да се придржавају свих правила и били су строжији у намеру да их уплаше да ће бити кажњавани ригорозно.

„Након тога кренула је припрема компанија за борбу против короне или су поједине компаније које су схватиле да не могу да се придржавају свега прописаног обуставиле рад на 10, 15 дана, што је боље него да се запослени заразе“ , каже Николић.

Николић додаје и да комуналне службе нису прекидале рад. За разлику од неких других места где је проблем настао услед уласка вируса у домове за старе, у Крагујевцу то није био случај.

Није било проблема у Заводу за збрињавање одраслих лица „Мале пчелице“, али је пре петнаестак дана постојала назнака да се појавило нешто налик корона вирусу.

Имали смо корисника који су имали симптоме сличне корони, урадили смо брзе тестове одмах и корисника и запослених, на срећу сви су били негативни, након тога су узети и брисеви и како су стизали резултати видели смо да нема позитивних на вирус, због чега смо били јако срећни јер тамо има 900 корисника и 300 запослених“ , каже Николић и додаје да се испоставило да је била у питању друга респираторна инфекција.

У Крагујевцу тренутно не постоји опасност да дође до теже ситуације, а Николић каже да ће мере које су уведене бити ублажене у центру Шумадије како их Влада буде ублажавала.

Подсећа да крагујевачки Клинички центар мора да изнесе велики терет, а да се четири пацијента из Крагујевца налазе на Сајму у Београду.

„Изгубили смо пет људских живота, али можемо да кажемо да смо, ако не будемо имали неких великих инцидената, победили корону“, закључио је Николић.

Приредила Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *