Низ културних манифестација за Дан државности у Крагујевцу

Низом културних манифестација, у Крагујевцу ће од 13. до 15. фебруара бити обележен Дан државности Србије.

Програм је осмишљен у сарадњи са пет крагујевачких установа културе и подразумева спајање различитих уметности и нове културне форме.

На Сретење, 15. фебруара, традиционално ће бити одржан и централни догађај – Свечана академија у здању Старе скупштине, као и додела годишњих награда у Књажевско-српском театру.

Обележавање Дана државности у Крагујевцу почиње у понедељак, 13. фебруара, предавањем за најмлађе „Милош Обреновић и Сретењски устав“ које ће бити одржано у просторијама Историјског архива.

За уторак, 14. фебруар, предвиђено је предавање историчара Предрага Илића, отварање изложбе Дејана Петровића у Народном музеју Шумадије, као и извођење представе „Што се боре мисли моје“ Независне позоришне трупе из Београда.

За ову годину је осмишљен и посебан музичко-драмски приказ „Кнежев дневик“ по тексту Владимира Ђорђевића, који ће бити премијерно изведен 13. фебруара у крагујевачком позоришту.

У креирању програма поводом Дана државности и најстаријег позоришта у Србији, учествовали су Историјски архив Шумадије, Књажевско-српски театар, Музички центар, Народни музеј Шумадије и Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић.

На Свечаној академији ове године премијерно ће бити изведен нови игроказ по тексту Владимира Ђорђевића.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *