Низ предавања о превенцији рака грлића материце

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце који се обележава од 21. до 27. јануара, Институт за јавно здравље и гинеколошке ординације Дома здравља у Крагујевцу, организују низ предавања и радионица за основце и средњошколце.

Циљ је, да се кроз превентивне активности, утиче на подизање свести код жена да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

Међународна недеља превенције ове болести, ове године обележава се под слоганом “Рано откривање може спречити рак грлића материце”.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, само у 2015. години регистровано је 1.095 новооболелих жена. Од тог броја 424 припаднице женског пола су изгубиле битку са овом опаком болести.

Лекари поручују да је најбоља заштита редован гинеколошки преглед. Једноставним и безболним Папаниколау тестом промене могу бити откривене у најранијој фази, када је излечење могуће у више од 90 одсто случајева.

Један од највећих узрочника рака грлића материце је ХПВ вирус.

Лекари подсећају да је имунизација најбоља превентива и подсећају да је недавно почела вакцинација против овог вируса, а намењена је деци узраста од 9 година.

Ову вакцину жене могу примити до 26 године, а мушкарци до 21. Такође, Институт за јавно здравље, у сарадњи са гинеколозима Дома здравља у Крагујевцу, свакодневно организују како индивидуални тако и групни здравствено-васпитни рад са популацијом младих на ову тему.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *