Низак проценат осигураних усева

Свега 200 пољопривредника из Крагујевца искористило је могућност потпуно бесплатне полисе осигурања својих усева у протеклом периоду.

Програм осигурања усева функционише по принципу повраћаја новца осигуранику у стопроцентном износу, па се штета након невремена веома лако новчано може надокнадити.

Зашто је проценат осигураних усева овако низак и даље је недоумица за локалну самоуправу и Одељење за пољопривреду.

Након временских непогода и умањеног приноса пољопривредних култура, уништених засада или онемогућеног извоза воћа или поврћа прве класе, пољопривредници се питају како се може надокнадити штета.

Полиса осигурања за Шумадијски округ је потпуно бесплатна, односно повраћај новца од 70 одсто даје држава, док преосталих 30 процената преузима град.

Иако је Јавни позив за програм осигурања доступан свима, свега 200 крагујевачких пољопривредника искористило је програм локалне самоуправе за осигурање својих усева. 

У наредном периоду појачано ће бити промовисан искључиво овај Јавни позив, како би пољопривредници били спремни и заштитили своје засаде и усеве уколико се понове јаке олује праћене градом и олујним ветром.

Оформљене екипе стручњака из ове области излазе на терен и процењују штету након невремена, коју локална самоуправа донекле може новчано ублажити, али ипак је најбезбеднији начин да се пољопривредно газдинство осигура, а притом је поврат новца осигуранику стопроцентан.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *