„Ноћ музеја“ у Крагујевцу – квалитетан и разноврстан садржај

У оквиру популарне манифестације “Ноћ музеја”, установе културе, факултети, музеји и галерије у Крагујевцу, вечерас су отворили своја врата за посетиоце.

Ноћ музеја одржава се 16. пут у Србији, а Крагујевац је један од градова који се придружио овом јединственом културном догађају.

Ове године понуда крагујевачких установа културе је богата, разноврсна, а пре свега квалитетна.

У конаку Кнеза Михајла отворена је изложба „Слике времена и догађаја на српском новцу – Новац Кнежевине и Краљевине Србије“.

На изложби су приказана одабрана издања новца с краја 19. и почетка 20. века, која сликовито говоре о историјским и друштвеним околностима у којима је формирана и са којима се суочавала млада српска држава.

Спомен парк „Крагујевачки октобар“ је, у сарадњи са Музејом града Београда, љубитељима уметности у Крагујевцу припремио несвакидашњи догађај – изложбу слика, графика и личних предмета Паје Јовановића под називом „Поглед изблиза.

Атеље Паје Јовановића“, у галерији музеја „21. октобар“.

Посетиоци су били у прилици да виде нека од најпозантијих дела једног од наших највећих уметника, као што је „Проглашење Душановог законика“, али и мање познате, али изузетне слике, цртеже, графике и скице.

У Галерији Мостови Балкана отворена је изложба слика Милене Павловић Барили из уметничког фонда Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили.

Реч је о једној од наших најпознатијих уметница и најинтересантнијих личности тог периода.

Опус Барилијеве представљен је избором од 14 слика и три илустрације, а изложени су и лични предмети ове уметнице.

У галерији Дома омладине постављена је изложба слика Горана Соргића под називом „Сорга, изложба слика крагујевачких уметника“.

И Књажевско-српски театар придружио се обележавању Ноћи музеја, поставком „Прваци крагујевачке сцене и српске глуме Љубомир Убавкић Пендула и Мирко Бабић“.

Приредила Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *