Нова градска магистрала

На мапи крагујевачких саобраћајница појавиће се нова градска магистрала која ће се простирати од пумпе у насељу Ердоглија до улице Кнеза Михајла.

Даничићева улица добиће 4 траке, а на раскрсници код Мале Ваге биће изграђен кружни ток. У овај пројекат Град улаза после измењених планова детаљне регулације ове зоне.

Градско веће на данашњој јавној седници, једногласно се сагласило са предлогом да се закључи уговор између Града и Јавног предузећа “Урбанизам” како би се урадио план детаљне регулације али и изменио генерални план због нових траса на Петровачкој магистрали.

Поред ове одлуке, Градско веће између осталог усвојило је и низ важних предлога о унапређењу друђтвене бриге о здрављу Крагујевчана, школских објеката, проширењу капацитета гробља на територији и ван града.

Стари проблем, ново решење за све израженије свакодневне саобраћајне гужве и кретање возила и пешака, улицама које су пројектоване када је Крагујевац имао три пута мање становника.

За појаву нових саобраћајница које ће растеретити централне улице треба припремити и изменити планове детаљне регулације што је основ за даљу процедуру односно решавање имовинских односа.

На крају долазе радови који се очекују у наредним месецима уколико одборници Скупштине града буду сагласни са Градским већем.

Према овим плановима, наредне године како се очекује, требало би да, део Ердоглије и раскрснице Мала Вага добију потпуно нови изглед.

Пројекат се финансира кроз програм Европске банке за обнову и развој. Тако ће чувена Даничићева улица, тесна и возачима и пешацима имати траке пространог булевара.

Међутим, како објашњава градоначелник Крагујевца магистрални саобраћај не може се изместити из града без претходно изграђених облиазница. Петровачка магистрала имаће значајну улогу у новом урбанистичком решењу.

Поред ове одлуке, Градско веће између осталог усвојило је и одлуку о суфинансирању Завода за хитну медицинску помоћ како би се кадровски ојачала ова медицинска служба.

Постигнута је сагласност и око предлога да се формира комисија која ће анализарати расположиве капацитете гробља на територији и ван града како би се ове парцеле и евентуално прошириле.

Прихваћен је предлог о изради студије изводљивости за реализацију програма енергетске ефикасности у основној школи у Чумићу, прихваћен је предлог покретању поступка за категоризацију Крагујевца као туристичког места.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *