Нова лабораторија “Ватрено око” у КЦС, 2.000 тестова дневно

У Клиничком центру Србије отворена је нова лабораторија за тестирање узорака на коронавирус “Ватрено око”, која ће радити 2.000 тестова дневно.

Нова лабораторија је донација Кине Србији. У њој ће радити 40 здравствених радника, молекуларних биолога, у три смене, седам дана у недељи.

Пре неколико дана на београдски аеродром “Никола Тесла” авион Ер Србије допремио је две најмодерније лабораторије које је Кина поклонила Србији као помоћ у борби против коронавируса.

Друга лабораторија биће у Нишу и моћи ће да обави 1.000 тестова дневно.

Новоотворена лабораторија “Ватрено око” завршена је у рекордном року од три недеље и захваљујући опреми која је стигла из Кине, Србија сада има најбољу лабораторију у региону, каже директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић.

Лабораторија се налази на простору од 750 квадрата, а пола простора биће под негативним притиском, што значи да било какав инфективни агенс не може да изађе.

У лабораторији ће радити истраживачи из наших најбољих научних институција, који су заједно са здравственим радницима и лекарима стали на прву линију одбране од пандемије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је истакла да је нова лабораторија значајна помоћ за Србију у борби против вируса корона, али и важна основа за додатно јачање српског здравства.

Србија сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у Клиничком цнетру Србије у Београду и друга која се прави у Нишу, омогућиће да се ти капацитети дуплирају, рекла је Брнабићева.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је нагласила да се кинески и српски народ боре “раме уз раме” против новог вирусакорона и додала да је отварање лабораторије у Србији још један показатељ челичног пријатељства две земље.

Теренс Сијонг из кинеског Института БГИ изразио је задовољство што је та компанија имала прилику да Србији поклони најбољу лабораторију за тестирања и захвалио Влади Србије, амбасади Кине и целом тиму који је, како је рекао, напорно радио да се лабораторија заврши у најкраћем могућем року.

Приредила Нина Бајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *