Нова монографија академика Ивана Гутмана

Академик Иван Гутман и проф. др Борис Фуртула представили су стручну монографију „Графовске енергије и њихове примене“.

На промоцији стручне литературе, поред аутора, говорили су Милош Ђуран, дописни члан Српске академије наука и уметности и академик Драгош Цветковић, дугогодишњи Гутманов сарадник.

Професор Иван Гутман један је од водећих светских и српских научника.

Већ 40 година запослен је на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, а објавио је више од 1400 научних радова.

Захваљујући његовим радовима, Универзитет у Крагујевцу први пут се појавио на Шангајској листи за област математике.

Енергију графова, као област истраживања, први је предложио професор Гутман, након чега је интересовање за ову област драстично порасло.

Аутори наводе да је књига збирка података, а да се својим значајем истиче, између осталог, због географске статистике истраживача и статистичких података о радовима објављеним на тему енергије графова.

Књига је написана са циљем да покаже употребљивост енергије графова у хемији и математици, али и да послужи будућим нараштајима да нађу потребне податке за своја истраживања и да постојећа можда и допуне.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.