Нова Стратегија РЈУ важан корак у правцу даљег унапређења функционисања управе

Влада Србије усвојила је недавно нову Стратегију реформе јавне управе, која прописује правац развоја и промена у домену рада јавне управе у наредних 10 година.

Усвојени документ предвиђа ефикасну, одговорну и транспарентну управу, по мери грађана и привреде, каже министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручује да је усвајање Стратегије први корак, а да је кључно – обезбедити њено спроводјење.

Под слоганом Управа по мери свих нас, Стратегија реформе јавне управе у фокус ставља грађане и предвиђа деполитизовану, делотворну управу која пружа квалитетне услуге.

Министарка Марија Обрадовић каже да овај документ није „скуп општих места“, како често уме да буде утисак и грађана и стручне јавности.

„Она је окренута свакодневном животу, грађанима и привреди и покушавамо да све услуге у јавном сектору буду практичне, доступне грађанима и једноставне и лаке.

То и јесте суштина реформе јавне управе, да ви помогнете људима не да имају главобољу када треба да упишу дете у вртић, у школу, када треба да изваде нови пасош, да региструју аутомобил или да пријаве своје ново предузеће.

Не треба да вас боли глава. То треба да буде једноставна услуга коју ћете брзо и једноставно обавити, да схватите да је држава ту управо по мери свих нас“, наводи Обрадовић.

Нова Стратегија доноси се уз подршку коју реформи јавне управе у континуитетупружа Европска унија.

Амбасадор Фабрици наглашава значај њеног усвајања, али наводи да је то само један неопходан корак.

“Усвајање стратегије није довољно само по себи, већ је кључно у наредном периоду обезбедити њено пуно спровођење, укључујући све предвиђене мере и активности.

Европска комисија ће у наредном периоду наставити помно да прати имплементацију конкретних политика и прописа у пракси.

На пример, ако говоримо о области јавних услуга, Влада Србије је већ показала политичку посвећеност и резултате у процесу дигитализације.

Са новом Стратегијом, неће бити довољно доношење програма за развој еУправе, па чак креирање правног оквира за смањење бирократије и оптерећења за грађане, већ је пре свега потребно у пракси обезбедити њихову пуну примену,“ тврди Фабрици.

Да је усвојенаСтратегија само пут, сагласно је и министарство које је координатор реформе.

„На првом месту ми морамо да јачамо људске капацитете, техничко-технолошке, морамо да уводимо нове технолошке иновације.

Оно што је веома важно, морамо грађанство и привреду да припремимо да користе ову врсту услуга, да буду окренуте новим информационим технологијама.

Популарно речено те апликације којима држава жели да се приближи грађанима, гађани и привреда морају да буду о њима обавештени. Морамо да их припремимо да их користе“, каже Обрадовић.

“Управа која добро функционише, која је професионална, ефикасна и транспарентна, служи пре свега да омогући добро функционисање друштва и да унапреди и олакша живот грађана.

У том смислу, ми сматрамо да је усвајање нове Стратегије РЈУ веома важан корак у правцу даљег унапређења функционисања управе. Очекујемо да видимо њену пуну примену, чиме ће се показати способност Србије да одговори на очекивања и задатке које процес приступања ЕУ носи, односно да одговори на захтеве и потребе својих грађана“, наводи Фабрици.

Подсетимо, Европскаунија је још у Стратегији проширења из 2014. године реформу јавне управе ставила међу стубове приступања, не само за Србију, већ за све државе кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ.

Нова Стратегија реформе јавне управе усвојена је за период од 2021. до 2030. године.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *