Нова верзија „панде“ стиже у Крагујевац

У Крагујевцу ће се правити нова генерација електричних возила, саопштила је групација Стелантис.

Радници Фијатове фабрике су већ завршили обуку, а прва возила изаћи ће следеће године. Најједноставнија нова „панда хибрид“ требало би да кошта око 15.000 евра, а електрична око 20.000 евра

Нова генерација популарног малог градског аутомобила „панде“ добија електрични погон и прелази у класу изнад. Будући Фијатов кросовер Б класе биће лансиран 2024. године. Овај модел дужине око четири метра, игра кључну улогу у стратегији произвођача из Торина да задржи истакнуто место на светском тржишту малих градских аутомобила.

„Желимо да се позиционирамо, да сваком омогућимо мало јефтино и ефикасно електрично возило. Ново возило ће се звати ‘пандлина’, а продаваће се на свим континентима и са безброј персонилизација за одређена тржишта“, најављује Карлос Таварес, директор Групације Стелантис.

Нова „панда“ ће се производити у Србији, Бразилу и Мароку. Стелантисова фабрика у Крагујевцу, где се до прошле године производио „фијат 500Л“, правиће нови модел од 2024. године.

„Ово ће бити прва фабрика серијских електричних возила на Балкану, а већи део аутомобила су већ освојили радници из Крагујевца који су били на обуци. Тако да 2024. излазе прве ‘панде’ из фабрике у Шумадији“, истиче Таварес.

Очекује се да нова „панда“ постане популарна у региону, захваљујући повољним ценама. Најједноставнија хибридна верзија требало би да кошта око 15.000 евра, електрична са дометом од 200 км око 20.000 евра.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *