Нови државни празник – Дан Ћирила и Методија

На иницијативу Министарства културе и информисања, Србија ће ове године добити нови државни празник, Дан Ћирила и Методија, који ће се обележавати 24. маја. Овај дан празноваће се радно.

Србија је једина словенска земља у којој Дан Ћирила и Методија није државни празник. То је био разлог да Министарство културе и информисања покрене иницијативу да се од ове године, Ћирило и Методије празнују 24. маја, како би се надокнадио културолошки заостатак у односу на друге словенске државе.

Значај ових светитеља и мисионара за словенски народ је непроцењив, а њихово деловање сматра се каменом међашем у стварању првог словенског књижевног језика и постављања темеља словенске књижевности.

Могућност да се на словенски језик преведе црквена литература и да богослужбене књиге буду приступачне народу, касније је отворило врата да се на том истом језику ствара и богата културна традиција.

Папа Јован Павле Други је 1980. године Ћирила и Методија прогласио свецима заштитницима Европе. Ћирила су канонизовале обе хришћанске цркве, али га празнују различитог датума.

Солунски светитељи деценијама се званично прослављају у Русији, Пољској, Чешкој, Словачкој, а велики углед имају и међу народима бивше Југославије.

У Србији се датум посвећен Ћирилу и Методију без помпе и посебних протокола до сада обележавао као Дан Словенске писмености.

У Министарству културе наводе да новоустановљени празник не значи нови нерадни дан, већ да се тог дана на државном нивоу пажња поклони значају који Свети Ћирило и Методије имају за словенске народе, па и Србе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *