Нови правилник о квалитету млека

Привредна комора Србије, Удружење за сточарство и прераду сточарских производа, Групација млекарске индустрије и Секција произвођача и прерађивача млека Шумадијског и Поморавског управног округа, организовали су седницу за произвођаче млека.

Једна од тема била је Примена правилника о квалитету сировог млека-прописани услови и начин оцене квалитета са аспекта произвођача у региону.

Циљ овог скупа је да се власницима млекара,којих има 9 у региону укаже на примењу новог правилника о квалитету сировог млека, према коме ће се откупљивати млеко у нашем региону.

Искуства из земље Европске уније указују на чињенице да највећи број малих млекара неће опстати у наредном периоду, јер неће имати економске могућности да ускладе своје пословање према захтевима и стандардима Европске Уније.

Произвођачи млека биће суочени са новим нормама, пре свега у области безбедности производа. Стим у вези, Привредна Комора Крагујевац организовала је другу седницу Секције произвођача и прерађивача млека Шумадијског и Поморавског управног округу на којој је представљена примена Правилника о квалитету сировог млека.

У Србији се годишње произведе око 2 милијарде тона млека. Највише је заступљена производња крављег млека више од 98 одсто, 0,8 одсто заузима производња овчјег, док је 1,6 одсто производња козјег млека.

У Крагујевцу су за првих шест месеци 2017. године извезени млечни производи у вредности 4,4 милиона евра, а само за руско тржиште за 2,4 милиона.

Ове године извоз млека за прва четири месеца је већи за 18,7 одсто у односу на прошлу годину. Каквог је квалитета млеко на нашем тржишту и да ли задовољава прописе?

Квалитет млека и резултати који се добијају анализом у потпуности одражавају здравствено стање музних грла. Међутим, пољопривредни произвођачи морају радити на побољшању квалитета млека, пре свега кроз бољу хигијену муже, увођењу нових стандарда и правилника како би пословање, али и производи били квалитетнији.

Скупу који је тим поводом организован у Привредној комори одазвали су се: представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дирекције за националне референтне лабораторије, начелник за безбедност хране за животиње и испитивање квалитета млека, као и представници локалне самоуправе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *