Нови програми у Научном клубу у Крагујевцу

Ученици основних школа који су посећивали једно од познатијих места за ваннаставне активности – Научни клуб, од септембра могу да очекују 12 нових прoграма којима се промовише наука код деце.

Београдски Центар за промоцију науке објавио је конкурс у априлу на коме су за финансијску подршку могла да се пријаве научна друштва и појединци.

Крагујевачки Научни клуб аплицирао је са разноврсним темама од којих су неке намењене чак и предшколцима.

За три године колико ради Научни клуб у омаленој просторији у хали Језеро око 400 малишана је после школских обавеза на овом месту учило додатне лекције из физике, биологије, математике и осталих предмета.

Основци, практично још увек деца, опчињени Цезаровим шифрованим писмом, на овом месту редовно су писали “строго поверљиве поруке”.

Са пластелином у рукама и на папиру показали су да боље од одраслих познају анатомију људског ока. Тај рад поносно су излагали током фестивала науке. Али то су само неке од занимљивости које су се збивале у прошлој школској години у Научном клубу.

Судећи по одобреним пројектима и у овој неће недостајати маштовитост и креативност.

На јавни позив могла су да се пријаве научно истраживачка друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и појединци и предлозима пројеката покажу на који начин желе да популаришу технику, науку.

Београдски центар за промоцију науке брине да све буде плаћено што је неопходно да се деца жељна знања додатно подучавају.

Циљ јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширење научне културе кроз децентрализовани систем на целој територији Србије.

Научни клуб Крагујевац, Центар за образовање на конкурсу је учествовао са пројектима које су осмислили запослени у основним и средњим школама, Предшколској установи и на Универзитету.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *