Нови студијски програм на ФИН и ПМФ у Крагујевцу

Одлукама наставно-научних већа Факултета инжењерских наука и Природно-математичког факултета, од наредне академске године кренуће нови студијски програм основних академских студија Инжењерство заштите животне средине.

Студијски програм је четворогодишњи, а очекује се да бруцоши буду матуранти гимназија и стручних школа који имају склоности ка хемији, физици, биологији и желе да се школују за инжењерска занимања.

Инжењерство заштите животне средине ће се током пролећа акредитовати за 40 студената, а план је да се у јуну упише прва генерација бруцоша.
Настава ће се одвијати на Факултету инжењерских наука и Природно-математичком факултету.

Сврха новог студијског програма је образовање студената у складу са потребама и развојем државе и врло комплексним инжењерским проблемима у области животне средине, а ради унапређења квалитета живота становништва.

Циљ студијског програма је да се образују стручњаци који поседују знање из основних научних дисциплина: математике, физике, хемије, биологије, механике термодинамике.

Инжењери заштите животне средине раде на процесима прераде воде за пиће, припреми воде за индустријске потребе, пречишћавању отпадних вода насталих у производним процесима и градским срединама, рециклирању или припремању чврстих отпада за коначно одлагање без негативних утицаја на животну средину.

Студијски програм је конципиран тако да његова струка буде упоредива са одговарајућим студијским програмима високошколских институција из европског простора и то Шпаније, Пољске и Литваније.

Инжењерство заштите животне средине је програм који је настао као одговор на потребе индустрије и комуналних предузећа, али и обавезе које се очекују у овој области које су један од најважнијих услова након отварања Поглавља 27 – Животна средина и климатске промене, у приступним преговорима са Европском унијом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *