НСЗ одобрила преко 130 захтева за покретање сопственог посла

Крагујевачка филијала Националне службе за запошљавање одобрила је више од 130 захтева незапослених за покретање сопственог посла.

У НСЗ-у у Крагујевцу кажу да интересовање за самозапошљавање из годину у годину расте, нарочито међу млађом популацијом, а да су од ове године увећани износи финансијске подршке коју незапослени добијају за започињање сопственог посла.

У просеку, годишње на адресу крагујевачког бироа на јавни позив стигне више од 300 пријава, а резултати анализа показују да су бизниси започети на овај начин одрживи у просеку у 70 одсто случајева.

У крагујевачкој филијали Националне службе за запошљавање тврде да је програм самозапошљавања најинтересантнији међу незапосленим јер, између осталог, подразумева финансијску подршку незапосленима који планирају да отпочну неку самосталну делатност.

Ове године су увећани износи, па тако незапсолена лица сада добијају 200 хиљада динара, на 220 хиљада динара могу да рачунају они који су пре пријављивања на евиденцију незапослених имали статус технолошког випка, док је 240 хиљада динара планирано за незапослене особе са инвалидитетом.

Услов за конкурисање био је да су незапослени на евиденцији Националне службе за запошљавање и да су завршили неку од адекватних предузетничких обука.

За ову меру активног запошљавања влада константно интересовање, штоп показује и податак да се годишње, у просеку, пријави више од 300 незапослених. У погледу делатности, заступњено је све, до производње до пружања услуга.

Према јавном позиву и уговореној обавези незапослени који користе субвенцију морају да раде најмање 12 месеци и за то време редовно себи уплаћују порезе и допринсе.

Посматрајући резултате анализа степена успешности, одрживост је у просеку на наивоу од 70 процената, што значи да предузетници и после истека уговорне обавезе настављају са обављањем своје делатности.

У крагујевачкој филијали НСЗ кажу да се неретко дешава да корисници програма самозапошљавања користе и неке друге мере ове службе, као што су програм стручне праксе, обуке на захтев послодавца, или програм субвенција послодавцима за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих.

Тиме се у пракси потврђује да су послодавци успели да опстану на тржишту, али и да прошире своју делатност.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *