НУРДОР: Много је важно да загрлиш снажно

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се данас. Тим поводом, Национално удружење родитеља деце оболеле од ове болести је у оквиру кампање „Много је важно да загрлиш снажно“ организовало је, на Тргу код крста, традиционално дружење.

Циљ акције је да се скрене пажња јавности на проблеме са којима се сусрећу деца која се лече од канцера и њихови родитељи.

Организатори су у више градова у Србији, међу којима је и Крагујевац, симболично, у исто време пустили балоне поруке.

Горан Мијаиловић, отац дечака који је 2016. године оболео од леукемије, каже да би требало радити на информисању шире јавности о проблемима са којима се сусрећу деца која се лече од канцера и њихови родитељи.

Истовремено обавезни смо и као друштво да пружимо подршку малим супер херојима.

Рак је болест која у потпуности мења начин живота оболелог детета, родитеља и целе породице.

Србији се сваке године малигна болест дијагностикује код више од 300 деце и адолесцената.

Готово две трећине новооболеле деце је узраста до 15 година. Најчешће малигне болести у детињству, истовремено и најчешћи узроци смрти су леукемија, тумори мозга и лимфоми.

Оно што охрабрује је податак да је успех излечења рака код деце велики, много већи него у популацији одраслих.

Циљ обележавања Међународног дана деце оболеле од канцера је едукација јавности, побољшање услова лечења и рехабилитације оболеле деце, као и пружање моралне и материјалне помоћи деци и родитељима. Манифестација се организује 16. пут.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака 2003. године основали су родитељи, здравствени радници и волонтери.

У претходном периоду, Удружење је било иницијатор оснивања више родитељских кућа, рехабилитационих кампова и играоница на одељењима.

Традиционално, у исто време, у више од 30 градова пуштени су зелени балони у знак подршке деци која се лече од канцера али и у знак сећања на малишане који нису више са нама.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *