Живинарство, као једна од пољопривредних грана, има доминантну улогу у животу људи у селима Шумадије. Нема сеоског домаћинства, које не гаји јато кокошака за своје потребе.
Многи су се определили и за узгој товне пилади или кока носиља, на фармама. У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне, говоримо о овој пољопривредној грани.
Потрошња пилећег меса у Србији је, по глави становника, дупло мања од европског просека.
Пилетину највише једу Французи, Шпанци, Италијани, Пољаци и Енглези.
Просечан становник Србије, за годину дана поједе 17 килограма пилећег меса, док просечан становник европских земаља, поједе 23 килограма овог меса, годишње.
Ова намирница је веома хранљива и садржи витамине Д, Е и Б12, протеине и беланчевине.
Јаје има велику енергетску вредност и лако је сварљиво. Цена јаја зависи од категорије, односно тежине, а од 1. јула, на снагу ступа закон, који обавезује произвођаче да категоризују јаја и на њима утисну датум производње и рок трајања.
Многи су у дилеми како да провере свежину јаја и квалитет пилећег меса. Познаваоци наводе да свеже месо не би требало да има било какав мирис, лепљивост или модру боју.
Разбијено јаје би требало да остане цело, а уколико се разлије у посуди, није свеже. Провера свежине јаја може се одредити и на други начин.
У нашој земљи, узгаја се 26 милиона примерака живине. Јата кока носиља су углавном увозна. Фармери наводе, да цене јаја и живинског меса, често, варирају и да је ова пољопривредна грана увек на граници економске исплативости.
Од кад је света и века, дилема: шта је старије кока или јаје, остала је неразјашњена.
Велика полемика води се о коришћењу пилетине и јаја у исхрани. Неки нутриционисти тврде да је ово нездрава храна, коју би требало ретко конзумирати у великој мери.
Заступљено је и мишљење да ове животне намирнице треба, без бојазни, узимати. Јаја и пилетина заступљени су у припремању бројних специјалитета, у којима уживају сладокусци широм света.
Опширније у прилогу и у емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне
Приредила новинарка РТК Катарина Мировић.