О производњи јаја и пилећег меса у овонедељном Шумадијском прагу

Живинарство, као једна од пољопривредних грана, има доминантну улогу у животу људи у селима Шумадије. Нема сеоског домаћинства, које не гаји јато кокошака за своје потребе.

Многи су се определили и за узгој товне пилади или кока носиља, на фармама. У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне, говоримо о овој пољопривредној грани.

Потрошња пилећег меса у Србији је, по глави становника, дупло мања од европског просека.

Пилетину највише једу Французи, Шпанци, Италијани, Пољаци и Енглези.

Просечан становник Србије, за годину дана поједе 17 килограма пилећег меса, док просечан становник европских земаља, поједе 23 килограма овог меса, годишње.

Ова намирница је веома хранљива и садржи витамине Д, Е и Б12, протеине и беланчевине.

Јаје има велику енергетску вредност и лако је сварљиво. Цена јаја зависи од категорије, односно тежине, а од 1. јула, на снагу ступа закон, који обавезује произвођаче да категоризују јаја и на њима утисну датум производње и рок трајања.

Многи су у дилеми како да провере свежину јаја и квалитет пилећег меса. Познаваоци наводе да свеже месо не би требало да има било какав мирис, лепљивост или модру боју.

Разбијено јаје би требало да остане цело, а уколико се разлије у посуди, није свеже. Провера свежине јаја може се одредити и на други начин.

У нашој земљи, узгаја се 26 милиона примерака живине. Јата кока носиља су углавном увозна. Фармери наводе, да цене јаја и живинског меса, често, варирају и да је ова пољопривредна грана увек на граници економске исплативости.

Од кад је света и века, дилема: шта је старије кока или јаје, остала је неразјашњена.

Велика полемика води се о коришћењу пилетине и јаја у исхрани. Неки нутриционисти тврде да је ово нездрава храна, коју би требало ретко конзумирати у великој мери.

Заступљено је и мишљење да ове животне намирнице треба, без бојазни, узимати. Јаја и пилетина заступљени су у припремању бројних специјалитета, у којима уживају сладокусци широм света.

Опширније у прилогу и у емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне

Приредила новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *