Oбележен Европски дан самосталног живота у Крагујевцу

Поводом обележавања 5. маја, Међународног дана самосталног живота, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Крагујевац организовао је у Великом парку симболично окупљање под слоганом „Мобилности особа са инвалидитетом“.

Циљ обележавања Европског дана самосталног живота је да се скрене пажња јавности на проблеме са којима се особе са инвалидитетом сусрећу, али и на потребу очувања постојећих и даље развијање и успостављање нових сервиса подршке

Мобилност, као посебно важна тема, обухвата слободу кретања и личну покретљивост, приступачност, живот у заједници и адекватан животни стандард.

Сваке године на овај датум скреће се пажња јавности на значај самосталног живљења особа са инвалидитетом.

Самостални живот особа са инвалидитетом захтева обезбеђивање приступачности јавних објеката, становања, јавног превоза, јавних услуга, приступ информацијама, техничким помагалима, различитим видовима социјалних услуга на локалном нивоу.

Европски дан самосталног живота организован је у Крагујевцу, у склопу програма „Не одустајем“, који суфинансирају град Крагујевац и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.